Stichting Brandstofverlies verliest kort geding

De rechtbank in Breda heeft de Stichting Brandstofverlies in het ongelijk gesteld. De stichting daagde Toyota-importeur Louwman & Parqui omdat ze vindt dat de verbruikscijfers van Toyota te sterk afwijken van de fabrieksopgave.

De stichting eiste dat Louwman & Parqui stopt met het verspreiden van verbruikscijfers van een aantal modellen.

De rechtbank verwierp de eis van de stichting omdat de importeur zich aan de wet houdt. Ook kon de stichting niet aannemelijk maken dat haar cijfers (die een hoger verbruik suggereerden) correct waren.

Volgens de rechter maakt Louwman & Parqui voldoende duidelijk dat het verbruik gebaseerd is op Europese testresultaten. Die resultaten zijn op zichzelf onbetwist, al erkent de rechtbank dat het verbruik in de praktijk vaak anders uitvalt. 

De RAI Vereniging is tevreden met de uitspraak. "De officiële verbruikscijfers zijn de enige cijfers die autofabrikanten mogen communiceren. Dat bevestigt de uitspraak van de voorzieningenrechter nog eens. Het communiceren van andere cijfers naast de officiële verbruikscijfers zou voor de consument tot verwarring kunnen leiden, terwijl overigens vooralsnog geen sprake is van objectief juiste gemiddelde verbruikcijfers", aldus de vereniging in een persbericht. 

Bron: Automotive Management

Pomphouders verliezen kort geding om elektrische laadpaal

Eiji Toyoda op 100-jarige leeftijd overleden

Speciale jubileumkorting

Stel je vraag aan Rutger

Rutger Groenendijk

Managing Director

Hebt u vragen over onze producten of diensten? Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? We maken heel graag een afspraak voor een persoonlijke kennismaking!